tisdag 31 januari 2012

"alldeles för länge sen vi sågs"

att lägga barnen och inte hålla sig vaken, tillhör vardagen, sen då rätt ofta vakna för att gå ut i lagårn en sista runda. Det tar på krafterna, en av anledningarna till att detta inlägget kommer först idag. Därför är det som rubriken säger ovan. Hoppas att ni läsare håller er kvar. Det går lite i vågor med inspirationen!

Först måste jag uppdatera er lite på lagårdsfronten. Just nu har vi 101 mjölknade i robotarna, har varit så i några dagar. Men det varar bara till i morgon, då kommer KLS-bilen och hämtar några av våra damer som inte platsar längre. Vi har fina kvigor på väg in och då får några äldre damer ge plats för föryngringen. Jag är fortfarande lika glad och förundrad över hur bra korna mår och deras anpassningsförmåga. Utvecklingen för Istad Lantbruk har verkligen gått framåt! Mjölken i tanken ligger kvar över 7000 liter/hämtning vi får se om tappet blir stort efter morgondagen. Borde inte märkas så mycket.....

Nu blir det lite bilder från de senaste bravaderna i familjen!

Fredrik och Ulrika har blivit med "uterum". Vi invigde det tillsammans, med en god middag och mysvärme från den fina kaminen. Ett rum som jag tror kommer att användas väldigt mycket, sommar som vinter!
 Vi har haft flaggan hissad sedan i lördags, då vi firade Caisas dop i Alböke kyrka. Ett fint dop med underbar sång av Caroline. Sen har firandet fortsatt hela helgen. Familjen har prickat in både födelsedagar och namnsdagar from den 28/1- 1/2. I söndags firade vi Oscar och Lukas som fyller 5 år idag. Vi passade på när de var hemma och så var ju deras närmaste släkt samlad eftersom dopet var på lördagen.

Jörgen är stolt gudfar till Caisa Elinor!

Familjen samlad tillsamman med gudföräldrar och prästen.

Caisa busar med Lukas och Elvira. Det tre rödhåriga kusinerna.
Elvira önskar att hennes hår ska mörkna och bli lika rött som Caisas:))

Dopkalaste hölls hemma hos oss. Delar med mig av den fina dukningen.
 God mat och trevligt hade vi förstås

Emilia som fyller 12 år i morgon och Caisa blir 5 månader!

Att få alla dessa små juverler att sitta still och titta in i kameran är inte lätt.
Men nu är kusinbilden uppdaterad!
 Ivar har haft namnsdag idag och han längtar som bara den till sin födelsedag den 13/2. Han vill ha paket!!! Undrar om han kan låta bli att hjälpa Emilia imorgon.........det återstår att se. Ha det gott alla läsare! // Anna

torsdag 19 januari 2012

Rekord i tanken!

Sen vi kom hem i lördags har vi passerat 7000 liter mjölk i tanken/hämtning. Idag var det högsta siffran hittills 7115 liter. Vilka härliga kossor vi har och de trivs så ypperligt i vårt nya system! Allt arbete vi gör ger resultat. Om de fortsätter så här och vi får in fler kor som mjölkar bra så måste vi snart ha en större tank! Men det är ju ett positivt "problem" :)).

Igår var det dags för Emilia att dra ut en av sina mjölktänder. Hon har två tänder som kommit fram som "vampyrtänder" för att de gamla inte lossnat. Emilia har väldig sprutfobi. Hon har gått på "sprutterapi" vilket gjort henne lite lugnare, men det är fortfarande jättejobbigt. Att dra ut en tand kräver bedövning. Därför fick vi remiss till tandl i Färjestaden. Där kan man få lustgas som hjälpmedel. Det var så skönt att se att Emilia blev så lugn. Allt gick kanonbra. Hon var lite trött och groggy efteråt men glad för att det funkat så bra! Nu är det en tand kvar. Den ska dras om 3 veckor om den inte lossnar av sig självt.

För er som undrar om vindkraftverket så lyser iallafall lamporna i toppen igen. Ett steg i rätt riktning!
Nu är det lunchdags straxt! Ska äta rester den goda lammgrytan från igår. Må väl! //Anna

tisdag 17 januari 2012

det har gått några dagar sen sist

ja, hu så fort dagarna försvinner. Jag skrev här senast i onsdags, då väntade vi på att Kenny skulle få komma hem från Mora. Så på torsdagen åkte Lotta efter frukost för att hämta honom. Vi andra klarade av skidskolan med bravur och sedan åkte vi till badhuset. Samtidigt som oss var fler ölänningar i Stöten, fam Silverstrand/Johansson, vi bjöd in dem på middag på torsdagskvällen. Då på kvällen kändes det äntligen lite som semester, vi tappade suget och luften gick ur oss på tisdagen, det var för mycket som hände den dagen både hemma och i Stöten. Som sagt torsdagskvällen bjöd på många glada skratt, vi firade att Kenny var tillbaka med ungsbakad lax, potatis, romsås, sallad och givetvis glass med maränger till efterrätt, så gott och skönt!

Bild tagen efter maten, glada miner!

Efterrätt vid tvbordet. Mätta och trötta barn.

"Svartfoten/benet" Johansson!

Fredagen bjöd på skidskoleavslutning med Vargy som kom på besök! Ivar kollar in Vargy.

Elvira till och med kramar Vargy!

Våra stora barn, kom till Soltorget och var med på den stora dragkampen!
 Vargy och alla skidskolebarnen - skidlärarna
Vargy och BARNEN vann!

Familjen Johansson tog med sig Emilia och Ellen på hundspannskörning. Även här glada miner!

 Viktor, Emilia, Olivia och Ellen på en släde.



Efter lunch på fredagen var det trötta barn i familjen Alvarmo, alla ville göra olika saker. Jag som inte åkt så mycket skidor den här veckan tyckte att vi skulle göra en sista runda i backen och till sist så följde alla med. Åh, det var så roligt. Det blåste ganska hård motvind. Sittliftarna var stängda på grund av nedkylningsrisken. Men vi åkte allihop tillsammans i barnbacken. Hela familjen! Det var en härlig känsla. Ett bra avslut på vår skidvecka!

Lördagen innebar hemfärd, alltid vemodigt. Barnen ville vara kvar och åka mer skidor. Ellen grät när vi kom hem till Istad för hon ville vara borta flera dagar till och åka skidor. Ivar tyckte det var jätte konstigt att det bara va vi hemma nu och inte alla 11 som vi varit i en vecka!

 Väl hemma så är man snabbt tillbaka i verkligheten. I söndagskväll var vi i lagårn och jag skulle köra mjölktaxin. Laddar den med mjölk och ska pumpa runt allt så att ingen kall mjölk står i slangen. Då slocknar hela panelen.!! Inte roligt. Tur iallafall att den funkade när vi var iväg. Nu kan vi köra ut den men inte pumpa mjölken i slangen. Undersökning pågår!

Som många av er kanske vet så har ett av vindkraftverken stått still sedan i november. Idag ÄNTLIGEN byter de ut transformatorn som är trasig. Nu vill vi att den börjar snurra så fort som möjligt.



 Jörgen tog med sig Kenny in på mjölkföretagardagarna i Kalmar. Intressanta föreläsare. Alltid något nytt uppslag att fundera på. Jag är alltså ensam hemma för första gången på över en månad. Tyst och lugnt. Telefonen som var trasig efter nyår, men som funkade när vi åkte, är trasig igen. Väldigt tyst!//Anna

onsdag 11 januari 2012

lägesrapport från Stöten

Idag har vi som sagt varit lite dagen efter. Jag har inte åkt några skidor alls. Barnen däremot gör framsteg hela tiden och det är så kul att se. I eftermiddag åkte Jörgen och de 4 stora barnen lite kvällsåkning. De tre små var på barnens after ski med Vargy. Alla nöjda och glada. Efter en god middag så slappade vi i soffan. Kenny saknades även i kväll. Han skrivs ut i morgon. Då ska han vara gipsad och klar. Skönt!

Många "glass-strutar" har vi sett dessa dar! Men Ivar är inte mycket för strutar, han föredrar pinnar //
alltså går det ibland lite för snabt för den lille herren.....

Elviras och Alvas gruppfoto med Vargy.

Ivars grupp. Zackarias och hans pappa, Maja Ivar och jag.

Nöjd kille!
På skidskolan får de göra mycket skoj,
Här åker Ellen som en ko. Det känns ju bra att ha lite kossor med här oxå :))
De fina lägenheterna som vi bor i.
Olivia gör en ko i liften. Idag har de även åkt på ett ben och tränat på att åka baklänges
Viktor börjar få till riktigt snygg åkning. Han och Jörgen var helnöjda
med kvällens åkning för det var så lite folk i backen.
Emilia i full koncentration. Så duktig är de alla 7.
Envisa, läroaktiga och modiga!

Det är så häftiga vyer.
Veckan har bjudit på många överraskningar hittills. En av killarna som jobbar här var barnens skidlärare i Kläppen för två år sedan. Jättekul och träffa honom. Igår var vi och hämtade pizza, killen som bakade hade Borgholm på sin namnskylt. Vi började givetvis prata. Då säger han : Du är en Alvarmo va? till Jörgen. Jaaa, sant. Han kände Fredrik och spelar boll i PAIFEN. Världen är liten!

Ha det gott! Vi hörs i morgon//Ann

Pappa har fått besök från havet! :))

Båt på grund utanför Lökenäs

Ja så kan det gå.......
Här i Stöten vilar vi lunch, känns som om vi alla är lite trötta efter gårdagen. Skidskolan avklarad. Många fina bilder tagna idag. Nu väntar vi på besked från Kenny om han får komma hem ikväll. Han opereras nu. Ha det gott alla läsare! //Anna

en lång dag med många händelser.............

sitter själv vaken i vår fina lägenhet, käkar Ahlgrens bilar och har tv:n på samtidigt som jag nu börjar skriva dagens inlägg. Dagen började med en stor trötthet som kommer sig av att vi bor i de fina nya lägenheterna i Pistbyn. Vi är lite för nära snökanonerna som just nu jobbar för fullt dygnet runt. Alltså var det lite sisådär med nattsömnen. Och jag har ett stort behov av just sömn. Men det repade sig när vi kom ut i den friska luften. Barnen skulle till skidskolan även idag och de var laddade. De stora köpte sig skidglasögon igår för det snöade så mycket och idag var det de två små som skulle handla. Nöjda gav dem sig iväg till rullbandet.
Emilia och Ellen redo för dagens skola

Ivar först upp på rullbandet. Alva och Elvira kommer efter.
De hann med några åk innan dagens lektion
De fyra stora åkte iväg med sin lärare, vi följde med de tre små till deras övning. Att åka knapplift!



Elvira och Alvas grupp, testade bara lite snabbt att komma på hur man ska ha knappen. Sen var de på väg upp i liften.Ivar och hans kompis prövade att åka lift i backen, här med Pappa Jörgen som dragare. Jag är så imponerad av de duktiga tjejerna och killarna som jobbar här! De lär ut på ett sätt som gör barnen så stolta och duktiga! Efter skidskolan var det så dags för lunch.
Jag som inte hade åkt på fm gick och hämtade mina pjäxor efter maten. Kalla pjäxor är inte lätta att få på så jag fick ta en tur till värmestugan för att "tina" upp dem. Medans jag gör det, så händer det ofattbara! Kenny och Olivia tar en knapplift upp i lilla backen för att kunna glida över till en annan liftingång för att ta sig upp med en bygellift. Under glidandet får Kenny ett felskär som gör att han tappar skidan och han känner att något gick fel. På med skidan igen. Åker till barnliften där de små övar. Sen blev det skoterfärd till sjukstugan. Ingen läkare där just då han får vänta till 15.30. Han kommer hem till lägenheten en stund. Han stapplar på sitt ben men det smärtar inte, så vi tror på en vrickning! Han träffar doktorn i sjukstugan vid halv 4, en ortoped, hon säger att ett ben i vaden är av och att han måste till Mora för röntgen och gipsning mm. Alltså fick han och Lotta packa ihop lite saker och ge sig av. Nu vet jag att Lotta är på väg hem, jag sitter här och väntar på henne, Kenny är kvar och ska opereras imorgon. Huh vilken dag! Barnen har somnat och Jörgen med. Nu hoppas vi på en lugnare dag imorgon! //Anna

måndag 9 januari 2012

fler bilder från dagen och gårdagen.....

De första åken igår. Alva får assistans av Lotta och Emilia ska ta på sig skidorna.
Jörgen står och väntar på Ivar  vi rullbandet.

Solen sken över de norska fjällen!

Ivar åker med Pappa Jörgen!

Skidskolan idag. Innan snön började falla. I em kunde jag inte fota för det snöade så mycket.

Kvällsmys i soffan....
Imorgon hoppas vi på solsken och härliga backar med mycket nysnö i.!
//Anna

Skidskolestart!

Elvira och Alva är laddade inför skidskolan! De hade jätteroligt!

Ivar och hans skidfröken Maja!
Nu är första passset på skidskolan avklarat. Alla 7 var nöjda! De 4 stora blev en egen grupp med en lärare som heter Linnea. Det är lyxigt med en så liten grupp och att de känner varandra så bra gör att de hade jätteroligt!

Nu snöar det för fullt så skidglasögon har inhandlats. Det blåser en del på toppen så jag håller mig i de mindre backarna. "Fisåker" lite! //Anna

Rapport från Stöten

Hej, hej! Efter en vecka med magsjuka och dålig inspiration att skriva så kommer här en lite snörapport från Stöten! Vi kom upp efter en lång resa i lördags eftermiddag. Vi har resesällskap av familjen Johansson. Alltid bra med kompisar till barnen och även för oss vuxna. Lägenheterna vi har hyrt är SUPER fina. Jag ska försöka lägga upp lite bilder under dagen har varit väldigt dålig mottagning sen vi kom hit. Nu är det dags för frukost i lägenheten under och sen skidskola för alla barnen! På återseende! // Anna

söndag 1 januari 2012

God fortsättning till er alla

vi firade en mysig kväll med god mat, lek för alla barn och raketer som sig bör. Gårdagen var ett bra avslut av 2011 men början av 2012 kunde blivit bättre. Jag har tillbringat stor del av natten och dagen på toaletten. Ingen fyllesjuka här inte, jag körde! Däremellan har jag legat i sängen. Elvira var orolig i magen igår , men det kan ju barn vara och hon orkade med hela festkvällen. Jag däremot hade inte klarat det. Orolig mage ger ingen sömn, orolig Ivar ger mamman ingen sömn. I natt sammanföll detta. Vid sju imorse fick jag ringa Jörgen, så att han kunde komma in från lagårn och hjälpa mig. Då satt jag på toan och vågade inte gå därifrån, med Ivar i famnen som hade feberfrossa och skakade. Ingen rolig start på det nya året! Nu hoppas jag att inte hela familjen behöver gå igenom detta. Det är ju knappt en vecka tills vi åker till Stöten. Nu ska jag inta sängläge igen. God natt!//Anna