lördag 31 december 2011

nu gör jag ett nytt försök!

Att summera året hör till, jag ska inte göra ett långt inlägg om allt som har hänt, kan bara glatt konstatera att vår dröm om robotar som mjölkar våra kor slog in!, många roliga minnen strömmar förbi men även stunder av sorg och många tårar hör detta året till. Nu vill vi fira en trevlig Nyårsafton i goda vänners sällskap och få en skön start på 2012. 

En liten summering av året i bilder kommer här:

2 januari i Äleklinta, pulkaåkning och fika!


Elvis-Börje föds natten till den 3 januari och
 kommer hem till oss i mars

Tjejlaget bildas i januari och sen har vi följt deras utveckling under året!

I mars startade förberedelserna inför borrandet av bergvärmen.

Lammen hör till våren, så söta och keliga.
4 hål borrades på baksidan och hela
trädgården såg ut som ett månlandskap

Vi hade en återkommande familjeaktivitet under en månads tid. PLOCKA STEN!
Sen var det dags att byggstarta i lagården för att få in robotarna. Och det var då denna blogg kom till för att funka som en slags dagbok och dokumentation över byggtiden. Nu har den ju blivit mycket mer!
Elviras stora glädje i år är att Caisa föddes. Nu vill hon bara att hennes
ljusröda fina lockar ska mörkna och bli som Caisas!
 Vill ni läsa mer om lagårn och annat som hänt, så bläddra er tillbaka i bloggen. För att knyta ihop säcken lite så blir de sista bilderna från "invigningen" igår av avskiljningsbåsen. Lyckliga, nyfikna kossor som fick nya bås. Vi har ingen som behöver extra övervakning just nu därför öppnade vi upp för alla. Det var köbildning där hela eftermiddagen!

Robotarna rullar på och korna verkar trivas ypperligt. Gårdagsdygnet slog nytt rekord. 92 mjölkande kor som tillsammans mjölkade in 3172 liter, det ger ett snitt på 34,5 liter per ko. Vi är mer än nöjda med det resultatet efter så kort tid med det nya systemet.

Nu vill jag avsluta med att önska er alla en härlig kväll och ett GOTT NYTT 2012!

Välkomna att följa mig och min familj nästa år oxå! Vi hörs, //Anna

Snart stundar år 2012........

Ja, vad ska man skriva så här natten till Nyårsafton 2011. Tack alla läsare för att ni följer min blogg. Så kul att få respons när man minst anar och då förstår jag att jag har många läsare på olika håll.......ojoj Ivar skriker. fortsättning följer i morgon. Min lugna bloggstund för i natt är över

lördag 24 december 2011

God Jul!

Inte en snöflinga så långt ögat når, jag har lånat dessa,
för att få lite snöstämmning så här på julaftonsnatten.
Jag önskar Er alla en härlig jul, med mycket mys och god mat!
Anna

onsdag 21 december 2011

Vintersolstånd och julstress

ja, tiden försvinner snabbt och jag tycker att jag blir aldrig färdig med något. Det är väl mångas dilemma speciellt kring jul, varför denna hysteri med allt. Jag försöker att inte bli påverkad men stressen infinner sig, för att jag tror att jag måste fixa så mycket och att jag måste se till att alla är nöjda och glada! Att man aldrig lär sig, Jul blir det ju alltid, även om inte allt är så perfekt som det"borde". Ja, jag vet att det är bara jag som kan sänka kraven på mig själv och hitta min egen glädje i julen, men jag har lite svårt med det. Träning ger färdighet ..... så vem vet nästa år kanske jag kan längta mer till julen.

Jag tycker iallafall att det är skönt när julen är över. Barnen får en ro i kroppen som behövs efter den långa hösten, just nu går de på highspeed;). Min förhoppning är att vi ska märka att vi har ett annat liv i år jämfört med tidigare jular. Att vi kan slappa mer och umgås med andra på mer "normala" tider. Och att det nu då äntligen vänder och går mot ljusare tider, gör inte saken sämre!

I söndags hade Emilias fotbollslag avslutning för terminen. Efter en rolig träning med lite andra inslag än fotboll, gav vi oss iväg till Borgholm för att Bowla och äta pizza. En väldigt lyckad kväll! Den 26 januari är det ett år sedan tjejlaget startade. Det är fantastiskt skoj att de är så många och att de gillar det så mycket!
Alla tjejerna fick var sin ros!
Jag ser nu att det är snart inte många av dem som är kortare än mig.
Värre lär det ju bli för de växer ju fortfarande! Det får bli "lilla Anna och de långa tjejerna!"

Nehe, nu kallar kossorna för sista rundan ikväll. Vi väntar kalvar i "massor" just nu. Det brukar alltid vara så kring jul. Alltså vill jag kolla in några damer lite extra innan det är dags för sängen. Ha det gott tills vi hörs igen!// Anna

lördag 17 december 2011

Vinden viner.....jag byter gardiner

Ja, idag så fixas det och och donas det i vårt hus. Ordning brukar det aldrig bli men det ser lite juligare ut ju längre dagen går. Ivar blev så glad idag när jag bytte hans gardiner: WOW mamma, så snyggt! var hans spontana kommentar. Då kan man som mamma ha överseende med uthällda vattenskålar och tjuvande av glass en liten stund. Nu har vi precis lunchat på Kycklingburgare med klyftpotatis från Middagskorgen. Supergott! Dags att fortsätta fixa och dona! Ha en skön lördag i stormen!//Anna

torsdag 15 december 2011

Brödauktion i klass 3

Glada tjejer på scenen. Ellen och Olivia sjöng tillsammans med tre andra tjejer.
Ellens klass hade trivselkväll igår med teater, sång, dans och gåtor. Efter föreställningen, fikades det och sedan var det dax för auktionen. Många fina saker var skänkta, hembakat i alla de former, enekransar, julgodis, en julgransfot i smide och mycket mer. Jörgen fick den stora äran att vara auktionsutropare, en roll han aldrig provat förr, han tog sin lojale vän Kenny till assistent. De skötte det hela med bravur! Lite som Humle och Dumle, Knoll och Tott eller Bill och Bull tillsammans. De drog in bra med pengar till barnens klasskassa. Där har de en ny karriär tillsammans ifall de skulle tröttna på korna:)).

I dag har vi tagit in lite fler djur. Nu är det inte många kvar ute. Vädret är ju så pass skönt för dem så de ha inga funderingar på att komma hem än. Snart är det oxå dags att skicka ett lass djur till KLS/Ugglarps. Då blir det lite mer utrymme för de som ska in.

I robotlagårn börjar det äntligen bli färdigt med våra avskiljningsbås. 7 platser i anslutning till robotarna. Vattnet kopplades in igår och nu ska det bara städas och läggas in båspallmattor så är allt på plats. Vi har ganska många kalvningar på g nu och då kan dessa platser komma väl till pass ifall någon behöver lite extra omhändertagen.

Här inne har jag ikväll gjort en rensning i vår bokhylla med alla spel och pussel. Jag hittade de bitar som fattas i vårt 500-bitars pussel som jag och Jörgen lägger (Emilia och Ellen är oxå med på ett hörn). Det är så kul och avkopplande att lägga pussel. Man blir alldeles uppslukade och tappar både tid och rum för en stund......tills man kör fast. Då är det bara att hitta på något annat en stund, sen kan man gå dit igen och se, då faller flera bitar på plats.

Nu ska jag göra dagens sista nytta, hänga upp tvätt! Tack och godnatt för denna gång.//Anna

tisdag 13 december 2011

Vårt egna lilla luciatåg

Årets luciatåg i Istad, en liten runda för dem och kusinen till gubbarna i lägenheterna i grannhuset, sen tog vi årets Luciafoto. Trötta barn efter en lång dag, med mycket fin sång och god fika på förskolan tidigt på morgonen. I morgon är det dags för brödauktion i Ellens klass. Bakat och klart!//Anna

måndag 12 december 2011

Kalmarresa med shoppingsyfte

Idag har Jörgen och jag klarat av det nästan alla punkter på listan av julklappar. SKÖNT! Det var vi, många pensionärer och minst lika många studenter som rörde sig i Kalmars affärer idag. Skönt att slippa fara till sta`n  i helgen när många ska fixa allt. Ja, nu ska vi bara stå ut i 11 dagar till med julstimmiga barn som är överspända och alldeles urtrötta. Vore skönt med ett par dagars vila efter julhelgen. Nu dröjer det ju inte länge tills vi ska åka till fjällen men..........då blir det ju ingen "vila" precis. Då ska vi ju svischa i backen hela dagarna.

Vila var det ingen av de fyra "små" som ville ikväll heller. I morgon firas Lucia kl 07.00 Björkvikens Förskola. Vi brukar alltid komma sist........för som sagt de som va så pigga ikväll och inte kunde somna de är inte lika pigga imorgonbitti. Nu ska jag försöka somna och drömma om alla Lucior, Tärnor, Gossar, Tomtar och Pepparkaksgubbar som kommer skridande i mörkret.
God natt!//Anna

onsdag 7 december 2011

Uppdatering av vår arbetsmiljö

I dag har den äntligen kommit hem MJÖLKTAXIN. Efterlängtad av mig och svärmor framför allt. Det är tungt att bära mjölk till alla kalvar i hyddorna. När det är som flest där ute så bär vi ute ca 100 liter per mål. Det sliter på axlar och rygg. Jörgen som är stor och stark far inte så illa som jag gör. Därför har han ju burit mest. Nu är det ny teknik som gäller. Jag och Ivar körde första rundan och Ivar sken som en sol och sa: "Wow, wow mamma så möcke mjölk". Lite träning på styrningen av den, sen så kommer den att bli en STOR tillgång i vårt arbete. Ett lyft för vår arbetsmiljö.

 I söndags var vi ute och åkte på dagen. Först var vi på Ekerums julmarknad. Mycket fint att titta på. En god lunch i deras restaurang innan vi åkte till julskyltningen i Borgholm. Där var det kallt som bara den så det blev ingen lång runda. Jag fick en förfrågan om att fota skyltfönster, så det gjorde jag. Det jag såg var att ju mer ljus det finns i fönstren desto intressantare blev dem. Nu ska inte jag göra någon analys i det hela men när vintern är här, är vi nog extra glada i ljus som skapar stämmning och "ger" värme.
Mycket ljus!

Jag lovade mig själv att vara i säng innan 23.00, alltså är det tack och adjö för denna gång! //Anna

måndag 5 december 2011

10 000 sidvisningar!

Skulle just lägga in bilder från gårdagens utflykt och då slog det om till 10000. Det firar jag med ett fyrverkeri till er alla. Nu ska jag gå ut och klippa kosvansar och juver så att vi får en lugn jul utan robotlarm med för många misslyckade mjölkningar på rad!!! //Anna

söndag 4 december 2011

Undrar

om jag passerar 10 000 sidvisningar idag! Inte illa för en liten blogg som funnits sedan i april, skriven om livet i Istad. Tack för alla era besök. Det känns som om ni alla är inbjudna i vårt liv. Så jag säger som det står på vår skylt vid dörren. "Welcome to our home"

Luciafest i Albökegården!

I går kväll var det dags för årets Luciatåg. Fina sånger och verser framfördes av traktens glada barn. Röda Korset i Alböke har anordnat denna fest i snart 40 år.
Lucia Viktoria med följe.
I årets tåg var det fyra flickor Alvarmo. Här syns Emilia, Ellen och Frida.
Viktor sjöng solo: Staffan var en stalledräng. En kanoninsats!
Ivar satt på golvet och beundrade alla stora barn.
Jag tog kortet upp och ner för han sitter lutad mot mitt ben.
Blev trots allt bra för det visar hur uppslukad han är.
Efter luciatåget och kaffe med dopp var det dags för barnen att spela upp årets teaterpjäs. "Julexamen i tomtekullen" var en teater med tomtar, Lucia och John Blund.
Övertomten som kom på examensbesök i tomtefamiljen.
Tomtebarnen dansar ringdans medan tomtefar tittar på.
John Blund får tillbaka sitt drömparaply, då ska det nog
bli lättare att få alla julspända barn att somna.
Kvällen avslutas med auktion på diverse skänkta saker, många paket i år, och sen lottdragning. Men då hade vi redan mött John Blund.

Igår på dagen hade vi larm i en av robotarna igen. Även denna gång ett hål på en slang. Det är ju snabbt fixat. Sen gick allt igång och vi passade på att hämta hem våra sinkor som hade börjat sin vandring hemåt. Då larmar det igen. För många misslyckade mjölkningar på rad......... Tillbaka till robotarna och då är det än en gång säkringarna som gått. Varför händer detta tro. Det får bli morgondagens fråga till serviceteknikern.

Nu ska vi se om vi orkar med en julmarknad och lite julskyltning......
Trevlig 2:a advent! //Anna