torsdag 20 oktober 2011

Torsdag igen

Jag börjar nog bli gammal.....för jag låter som de gamle som tycker att tiden bara försvunnit.....torsdag igen, vart tar veckorna vägen. Snart är det höstlov för barnen, v 44 och efter det tar alla julfester mm över. Ja, det är ingen risk att vi är sysslolösa.

I dag har vi tagit in utemöblerna och plockat fram lamporna som ska lysa upp lönnen i trädgården, höstförberedelser. Ellen tittade ut genom fönstret innan hon gick och la sig, hon hoppades på snö snart, mamman har inte riktigt samma önskan:)).

Vi har ätit 4 av de 5 middagarna från Middagskorgen. Allt har varit gott och det är kul med nya recept och att allt är handlat och klart. Idag har vi njutit av Farbror Bengts torsk. Vi har beställt nästa veckas meny oxå. Salladen till idag var enkel, babyspenat och gurka med lite olja,vinäger och kryddor på. Ivar älskade den! Flera kvällar denna vecka har vi dels lagat maten tillsammans och ätit den tidigare än vad vi brukar, detta tack vare robotarna. Vi njuter av att få längre kvällar tillsammans. En lyx för oss!

På tal om robotarna så har vi sett att kossorna har favoriserat 102:an, det har skiljt 50-60 avvisningar per dag t.ex. I går kväll tog jag bort en grind som vi haft vid 101:an för att lättare fösa in nya kor. Idag har besöksfrekvensen stigit i 101:an. Att en så enkel sak kan ändra koflödet!

Nu är det tack och godnatt för mig!//Anna

onsdag 19 oktober 2011

Ännu mera komusik!

Inkommen från nattrundan, alldeles för pigg, startar facebook och hittar den här: Wapnö Drängar "Tuggar gräs" lite likt Yeo Valleys goa filmer, helt ok! Mer sån här reklam för det svenska lantbruket!!
God Natt!! Anna

måndag 17 oktober 2011

Nattens härjningar sätter sina spår

Gårdagskvällen blev mindre mysig när jag upptäckte löss i en av döttrarnas hår. Fram med den elektriska luskammen och kamma oss alla. Bara fångst hos henne. 5 st små genomskinliga rackare. Tillräckligt många för att göra henne helt knäckt! Alla är genomkammade nu på morgonen oxå. Ingen fångst. Vi hoppas på dålig tillväxt:-)).

När alla väl kom till ro så sov vi gott, tills telefonen ringer 00.56. Robotlarm. Jag går ut och får starta om 101:an. Frekvensvändaren som spökar. Efter en halvimmes koll och fix är det sängdags. Då är det inte så lätt att komma till ro igen. Några timars sömn senare är det uppstigning igen. Alla barn ska kammas igen och iväg till förskolan och skolan. Idag är det vår städmåndag så Persnäs Allstäd kom 08.00 och satte igång, härligt. Innan dess röjde jag ur alla sängar, Sanering med stort S idag alltså. Nu sak jag ta mig en siesta för att vara pigg när Åsa från Skånesemin kommer till oss i em. Då gäller det att ha huvudet på skaft. Så god natt på er!=)) Anna

söndag 16 oktober 2011

Söndagsmys i Sibirien.....

Efter en lång sovmorgon för min del, blev det dags att skjutsa de stora tjejerna till kompisar i Borgholm. Vi rensade skafferiet på återvinning, lämnade allt på återvinningsstationen och handlade lite mat på vägen hem. Lunchdags och var är det bästa stället att äta på en sådan här underbar söndag, om inte ute i naturen. Vi packade Murrikka hällen, ved mat och några fårskinn att sitta på sedan for vi iväg. Längst österut i våra marker har vi gjort en våtmark som är välbesökt av allsköns fåglar, där finns också en liten björkdunge som vi brukar laga mat i. Att vi kallar det Sibirien är för att det är så långt österut vi kan komma på våra marker, väääldigt långt från gårdscentrat. När vi kom körande och närmade oss våtmarken fick vi syn på en mäktig havsörn, då upptäcker jag att jag åkt iväg "naken". Kameran ligger kvar hemma i köket, får inte hända......
Vi fick passera utan foton och vidare ner till dungen. Förtretet som blir över sin glömskhet fick bytas till snillerikedom. Hmm, undrar om Vilma har något för sig. Ett telefonsamtal senare är kameran på väg till oss. Tack Vilma för att du ville cykla ner till oss!<3
När vi närmar oss dungen kommer doften av timjan och enebär emot oss, inte konstigt att våra lamm smakar gott, de är kryddade och klara. Här kommer några höstbilder från oss.

Hamburgare stekta på hällen smakar så underbart gott!

Mums, mums jag grimaserar lite för röken vivlade till och for rätt i ögonen på mig.

Skönt att vila ögonen lutad mot en stadig björk.

Ett av barnens fynd. En riktig fårskalle, mamma! utropar Elvira. 

Elvira dansar fram över marken!


Är det fårens kliträd eller är det
 tomten som tappat lite av sitt skägg?

Skallen får vara vårt totem som skyddar
 vår dunge tills vi kommer tillbaks.....
Ha en fortsatt skön söndag alla läsare runt om i världen. //Anna

lördag 15 oktober 2011

Äntligen lördag!

Här är en cowboy och en piratflicka laddade och klara för dagens maskeradkalas. Ellen väntar på kompisar, Emilia slappar inför dagens resa in till Guldfågeln Arena för att se KFF-Örebro. Jörgen kör majs hos Johansson´s och jag ska med de små på maskeradkalaset. En lördag i trevlighetens tecken!
//Anna

fredag 14 oktober 2011

Lugn fredag.....

De två små är hemma idag, sååå skönt att inte behöva starta bilen, den rullar ju mycket ändå varje dag. Vi har plockat och donat, bakat kladdkaka,tittat på barnprogram och myst. En stor sak för mig är att jag idag har bokat Middagskorgen vi får vår första leverans på måndag! Spännande, verkar vara goda recept, längtar efter ny inspiration. Än så länge levererar de inte till Borgholm utan Pappa ska hämta vår kasse i Färjestaden på måndag. Återkommer med referat hur det funkar!

Har lyssnat på musik nu på förmiddagen och delar med mig igen. Livet på landet är något som är inne, även om videon är amerikansk, så är det fina bilder och idylliskt! Ha det gott! Anna

torsdag 13 oktober 2011

Mer musik

Här kommer en cover på "What´s the point" av Bröderna Runnemark från Köpingsvik, Jag gillar deras version skarpt, bättre än originalet. Gör ännu ett försök att ta mig loss från datorn och gå ut i kylan och kolla kossorna, det bär emot....Anna

Bondereklam......

Arla borde ta efter........Yeo Valley har gjort det igen :)



Kan inte låta bli att dela med mig denna.
Ska nu ut på kvällsrundan ska försöka vara i säng "i tid" ikväll. God Natt! //Anna

onsdag 12 oktober 2011

Studiebesök av 7B

Varje höst brukar vi ha besök av årskurs 7 från Slottsskolan, Borgholm. I år var det 7B.s tur att få inblick i vårt arbete. LRF.s kommungrupp anordnar detta och det är väldigt populärt bland eleverna.

Hos oss fick de se våra fina Lelyrobotar som mjölkar på, köra traktor på två stationer, stapla balar med lastmaskinen och en rundvandring bland kor och kalvar. Det var även mycket gos med kattungar och hundarna. Vi kallade in extra personal för att få allt att funka. Marcus, Kenny och Lotta hjälpte till.
Jag berättar om våra robotar, det var en väldigt intresserad
 klass som ställde frågor och ville verkligen veta.

Olof skötte stationen med lastmaskinen. Jag tror alla vågade prova,
med lite övning så gick det galant

Traktorkörning med carriern bakom. Tillochmed mentorerna provade på att köra.
Elvira, Alva och Ivar tyckte det var skoj att visa 7:orna gården.
De tog extra ledigt från förskolan för att "jobba" hemma


Nöjd instruktör!





Efter några timmar ute är det alltid gott med mat,
grillad korv med bröd, äpple och hembakt kaka.

Lotta stod för grillandet, svärmor Gunilla hade bakat den goda kakan.
Vi tog en tur ner till vindkraftsparken. Olof berättade om verken. En glad klass vinkade i trappan!
En trevlig dag som uppskattas av oss alla. Vi hoppas på fortsatt samarbete!//Anna


måndag 10 oktober 2011

Ahhhh vart tar tiden vägen....

Jag har tre inlägg som ligger i min blogg men som inte är publicerade, det tar sån tid med uppladdning av bilder just och jag får inte sitta ifred heller. Imorgon hoppas jag att de ska bli klara.........

måndag 3 oktober 2011

Vilken sommar vi har!

Jag började på det här inlägget i fredags men blev avbruten, nu ska jag försöka på nytt. Som sagt vilken härlig sommarvecka vi har haft. Hög luft, blå, blå himmel och varma vindar. Finare dagar än dessa kan man knappt önska sig. Fyra dagar förra veckan hade jag barn hemma pga feber. Det blev inte mycket jobbat. Vi tog en tur med bilen för att kolla in läget. Som ni ser på bilden så har det 8:e vindkraftverket kommit på plats denna veckan. Pratade just med en av säkerhetsvakterna, han hoppades på att få åka hem snart. Så då är det färdigmonterat.

Elvira hade en gosig luva på sin jacka när vi åkte till sinkorna för att kolla de nyfödda kalvarna. Vinden drog så hon tyckte det var skönt med lite lurv kring öronen.
Här lastar Jörgen och Olof , två kor med sina kalvar. Det var den smidigaste lastning jag varit med om. Vissa kor vill inte åka, då kan vi få truga med dem länge, de här gick in på första försöket.
Kvällshimmel i onsdags! Helt enorm färgsättning, alltid svårt med kamersinställningen, men den här var mest lik originalet.
Som sagt i fredags lyftes vingarna på plats. Det är stora vingar och en ofantlig tyngd, det måste vara precis vindstilla för att inte riskera något. Lite senare på dagen så ringde det, man fick inte kontakt med det 5:e verket. Jag fick åka ner och kolla läget och starta om det. Teknikerna kallade det en "norsk" omstart. Det rullade igång iallafall.
Två andra som rullade i fredags var Olof och Hasse som satt i silona när vi hackade majsen. Vi fick en bra skörd och allt gick som en dans, inga trasiga maskiner! Den självgående hacken har en otrolig kapacitet. De som kör vagnar har fullt upp.

När kvällen kom var vi väldigt trötta, det blev inget skördefestande för oss i år. Vi tog med oss Oscar och Lukas istället så att de fick sova över hos Ivar, vilken lycka! På bilden ser ni tre trötta killar som har lekt hur mycket som helst.
Sovdags för dem! Elvira, Oscar och Lukas vaknade vid 7 på lördagsmorgonen. Jag tänkte att nu ser de på Bolibompa så jag hämtar tidningen och läser den i lugn och ro. Gick ut i min blåa morgonrock, med mina röda sköna skor, pratade en stund med grannen  och skulle just gå in då Olof kommer med lastmaskin. Han tjoar att jag ska gå ut till robotarna för det är problem........ Jag går dit och möts av en Jörgen med telefonen i örat talandes med jouren. Till saken hör att vi hade service hjälp i torsdags, då byttes kretskortet i roboten ut och en del i varmvattenberedaren. Den hade larmat i flera dagar utan att det egentligen var fel. Så vi hade ju äntligen fått stopp på det. Nu hade Olof upptäckt att det fattades mycket mjölk i tanken!!! Var va den? Jo, roboten spolade ut allt i avloppet:((. Vi stoppade roboten och med jourhjälp i telefonen testade vi olika ventiler mm. Slutsatsen var att vid arbetet i torsdags missades en inställning vilket gjorde att roboten släppte ut allt i avloppet, över 2000 liter försvann.Jouren kom och rättade till det. Grannen som skulle ut och jaga, kom med sina jaktkompisar och de undrade om det var så man jobbade nuförtiden....det är ett så enkelt jobb med robotar. att man sköter lagårn iförd morgonrock och röda sandaler!

Efter en orolig morgon, så var det skönt att Pappa och brorsan Martin kom,  vi täckte båda majssilona. Mycket mat tryggade inför vintern. Efter en härjig dag avslutade vi med en god middag i Rönnerum. Många glada skratt klingade runt bordet.
God skördeplanka kräver gott att dricka!


Värdparet Pelle och Lena tackar vi för en härlig kväll!


Idag är det två månader sedan vi satte igång robotarna, det firar jag med att gå och lägga mig före midnatt! Tack och godnatt//Anna