tisdag 30 augusti 2011

Vart tog augusti vägen?

Sommaren är kort, det mesta regnar bort...... strofer som känns igen och som känns stämma överrens med den här sommaren. De få stunder som vi tagit oss lite ledigt så har vädret varit emot oss. Sommaren blev därför väldigt kort. I morgon är det 31 aug, min farbror fyller år, men det känns verkligen som om hösten är här!


Sommaren sista dopp?? togs av barnen i helgen, jag plaskade lite vi strandkanten med tårna för jag är fortfarande förkyld. Alla fyra badade och njöt. Emilia hittade maneter, en av dem var död, det är den som hon håller i. Ellen som är lite kinkig, tyckte den var jäääätte läskig!

Vi har som sagt två små kissekatter inne nu. På morgnarna låter det däremot som om vi har två ELEFANTER som rusar runt överallt. Speciellt när de springer efter varann ner för trappan så dånar det. Det är väldigt förtjusta i varann.

Morgonpromenad på terassräcket.
 Kollar du din sida så kollar jag min...

Liten går först eller hur!
I lagårn är vi "alltid" nuförtiden. Vi har många rutiner att få in och tiden bara försvinner när man är ute bland korna och fixar. Jag har haft ett par nattpass de senaste dagarna, och de tar på krafterna, säkert därför förkylningen hänger i. I lördags kväll skulle jag gå ut och byta filter sent, men jag somnade på soffan så vi ettiden kommer Jörgen ner och undrar om jag varit ute för det hade börjat åska. Jag snabbade mig ute för att byta filter och ville då hinna innan stora disken gick igång. Jag hann byta på en maskin innan disken. Sen satte jag mig vid datorn för att kolla djuren som behövde puttas osv. Helt plöstligt upptäcker jag att det är alldeles tyst. Konstigt! Jag kollar x-linkarna (dataskärmarna på robotarna) Rengöring pågår står det. Men inget händer. Jag kollar pärmarna med handledning, inget svar. Det andra konstiga är att robotarna larmar inte! Jag beslutar mig för att stänga av båda maskinerna. Sätter igång dem igen och allt funkar. Kollar sedan på rapporterna från x-linken, detta meddelande står. MWS yield overruled. Jag har faktiskt inte kollat med ngn servicetekniker än vad det betyder, min fria översättning sa mig inte så mycket. Det störde iallafall datorn men allt gick ju igång direkt igen. Kan det ha varit åskan som gjorde det? Har någon annan varit med om samma sak? kommentera gärna om ni har.

Korna trivs med robotarna och vi med dem. De mjölkar som bara den, 1024 har gett mest mjölk idag, 59.7 kg mjölk. Många av korna verkar ha hittat sina rutiner men en del kräver lite mer uppmärksamhet. Idag har vi 78 kor i robotarna, 24 i gropen och en hög ute på sinkobete. Nu när de kalvar in inom en snar framtid så kommer vi upp i mer kor i robotarna. Fler pusselbitar hittar sina platser.

Nu är det min tur att hitta till den sköna sängen, barnen, katterna och hundarna sover!
God natt! // Anna

onsdag 24 augusti 2011

Idag har det lossnat!

Innan vi började med robotarna var det flera som sa att tre veckor tar det........ sen går det som en dans. Och jag vill hålla med dem. Vi har haft en liten grupp på 5-7 kor som vi har fått putta lite på för att de ska gå in. I dag har 5 av dem gått in själva och det är tre veckor sedan vi startade idag! Två gånger idag när jag gått förbi robotarna så har det stått en av de inne och ingen har hjälpt dem! Härligt!! Vi hoppas att det är likadant imorgon, då är det snart dax att släppa in några till tror jag.

Vi har monterat bort två foderstationer idag, för att göra plats åt de 4 nya COSMIX stationerna som börjades installeras idag. Spännande att se hur det påverkar kotrafiken i stallet, nu när det blir en annan placering på fodret.

I kväll har vi uppvaktat min pappas bästa kompis som snart fyller 70 år, men då är han inte på Öland. Vi drack lite Champagne för att fira och fick en trevlig pratstund. Ett mysigt inslag i vardagen, spontankalas brukar bli de bästa!
Ha en skön torsdag alla läsare! //Anna

måndag 22 augusti 2011

Fest i dagarna tre!



Har saknat tid de senaste dagarna till att blogga. Nu kommer en uppdatering ikväll. Vi har som sagt kalasat i flera dagar. Det tar på krafterna...... I torsdags den 18 aug hade Jörgen och jag 10-årig bröllopsdag. Vi ville fira den såklart, men vi har ju inte landat riktigt i robotlivet än, att åka långt bort i flera dagar lockade oss inte och jag tror inte att svärfar hade tryckt på gillaknappen heller. Vi vet ju hur fantastisk mat de har på Halltorps Gästgiveri så vi bokade en romantisk weekend där. Tänk er lyxen att få äta gott, dricka gott och bara vara vi två, det händer inte så ofta. Innan vi åkte kom Ulrika med en flaska Champagne och blommor. Barnen togs om hand av Martin och Elaine, så allt var fixat för oss att kunna koppla av. När vi kom fram började kalaset med em.fika med tre sorters kakor.
Skål på er!
Vi fick oxå en liten visning av Davide i vinkällaren. Hittade ett fantastiskt vin som vi drack på kvällen. Därefter var det Champagne med frukt och choklad på rummet. Rummet var jättemysigt, nyrenoverat, herrgårdsrum i det "gamla" Halltorp. Middagen var en otrolig smakupplevelse i fem akter. Allt välkomponerat med fröjd för både öga och smaklökar. Mätta och nöjda sov vi gott iallafall till kl 04.30 då vår inbyggda klocka började ringa, fast man kan sova länge så är det inte alltid så lätt att göra det. Hotellfrukostar vet ni väl alla att det är bland det bästa som finns. Denna var inget undantag! När vi lämnade Halltorp var det höst ute. 13 grader och ösregn,  det var med gott samvete vi slappade och väntade på nästa kalas.


Som ni ser var det Vilma vi firade. Hon fyllde 13 år i lördags! Men lördagen var fullbokad med ÖM-fotboll för tjejerna och 50 årskalas för oss vuxna på kvällen därför firade vi henne lite tidigare. Vilma föddes två dagar innan Jörgen och jag träffades, alltså lätt för oss att komma ihåg hur länge vi varit ett par. Idag den 22 har vi varit förlovade i 12 år. Vi har samlat alla komihågdagar i ett svep!

Lördagen skulle varit en fotbollsdag med Emilia men stress och sömnklockan inom mig sa ifrån. Och då är det bara att lyssna, även om det är svårt. Jag fick stanna hemma och sova. Tack vare det kunde jag följa med på 50-årskalaset på kvällen. Har lärt mig att det är inte bra att kämpa emot tröttheten. Den ger mig stressen som sen gör mig ännu tröttare. Kvällen blev jättebra! Även där supergod mat och annat som gör en fest lyckad, bra musik och trevliga gäster.

Nog med festande nu........på robotfronten har vi tagit in 7 nya kor till robotarna. De har anammat det ganska ok. 1087 är den första av alla korna vi kört in som inte släppt ngn mjölk förrän tredje gången i roboten. Men nu ikväll lossnade det även för henne.

Idag har vi haft besök av Åsa från Skånesemin. Hon hade mycket kunskap att dela med sig. En bra kontakt som vi kommer ha nytta av. Har även lärt mig hur jag kan fjärrstyra robotdatorn och kolla över läget innifrån huset. Det kommer vi ha stor nytta av i framtiden. Varje dag något nytt att lära!
Allt för denna gång!//Anna

onsdag 17 augusti 2011

Laxpaket och kojbygge!

Emilia önskade lunchen idag tisdag, Laxpaket är en av hennes stora favoriter, Bra även för mamman, då alla barnen gör sina egna paket. Fram med folie och alla ingredienser,
Alla fyra hjälps åt, en härlig syn!

Det är noga med ihopvikningen så att inte allt det goda rinner ur.

Ellen saltar och kryddar innan det är dags för grillen.
Kokt potatis till, enkelt och fantastiskt gott.


Efter lunchen var det egentligen dax att fortsätta vårt projekt med att kolla vilka kläder som är urvuxna och rensa garderober. Skolan närmar sig och jag ser framför mig fyra barn med för korta byxben. De växer så det knakar på sommaren. Men hur kul är det när Pappa Jörgen kommer på att det kan byggas koja istället! Vi gick ut i maskinhallen och hämtade de två stora lådorna som det kom många Lely delar i. Perfekta som koja.

 Emilia och Ellen bär och Elvira styr dem
 Tejp hämtas för att kunna sätta ihop taket.


Att bygga tar på krafterna, fikapaus måste man ha!

Fönster är ett måste i ett lådhus, ett hål i taket funkar som "lampa".
Uppfinningsrikedomen är enorm!

Snygg dörr!

Många färger blev det och "huvudsponsorer"
till det här bygget verkar Lely och CocaCola vara :-))
 Jag har tagit kvällsrundan i lagårn och det var lugnt, Några kor hjälpte jag in i robotarna, men det är god rörelse på dem, så listan med för sena kor var inte lång. Skönt att se att de förstår systemet vi har gett dem.

Nu får det vara nog pratat och skrivet för idag, imorgon (onsdag) är det Pubkväll med LRF i Djupvik, kan bli en fin kväll, kanske får ni ett referat därifrån på torsdag. // Anna

måndag 15 augusti 2011

Sista veckan på sommarlovet..........

I dag är det redan den 15 augusti, skolan slutade den 14 juni, vart tog den här sommaren vägen??? Jag tog mig en funderare och insåg att vi hunnit med massor av olika saker men ändå känns det som om vi inte gjort något alls!! Konstig känsla. Veckan som kommer nu är det fullt med fotboll och kalasande. När söndagen kommer och det är dags för skolan på måndag så kommer det att kännas tomt på något sätt, men ändå skönt att komma tillbaka i rutiner och "vanlig" vardag. Vår nya vardag med robotarna i lagårn faller mer och mer på plats. Jag är fortfarande så fascinerad över att det verkligen funkar och att våra kor är lugna, nyfikna och framför allt produltiva. Antal mjölkningar per ko och dag snittar på 3,6 och antal liter i snitt är ca 36. Det är kanonbra känner jag för att ha varit igång så kort tid.

I fredags hade vi vår första prövning.......vi fick strömavbrott vid 13.45 på em. Ingen liten blinkning. Kollade snabbt på Eon, (bra att ha ett mobilt bredband och en laptop), det var ett nedfallet träd på ledningen som orsakade avbrottet. Felet beräknat åtgärdat kl 17.00. Dags att dra igång reservelverket. Vi köpte ett nytt större i våras, begagnat på auktion, fram kom det och traktorn. Vi kör igång. Robotarna krånglar lite... Ringer service Andreas. Han ledsagar oss per telefon.Vi startar om CRS:en men det är ändå inte ok. Då upptäcker vi att kompressorn inte är igång. Ringa servicekillen igen. Då ser Jörgen plöstligt att kompressorn snurrar åt fel håll. Åhh så typiskt, elverket var felfasat, inte hade vi provkört det heller! Byte av elverk och sen snurrar allt igång igen. Strömmen kom tillbaka efter en stund. Vi pustade ut en erfarenhet rikare. Då var det dags att börja mjölka de som är kvar i gropen. Mer arbete vankas. Felet med fasningen hade förstört en av foderskruvarna till foderstationen. Kul,kul den enda stationen för de korna. Alltså blev det en stunds mekande för Jörgen igen, tur att han kan så mycket, inser varje dag att jag skulle inte klara av att sköta gården ensam för det är så mycket som jag helt enkelt inte kan. Men tillsammans klarar vi mycket!  Elektrikern ska fixa verket så att det är startklart inför vinterns eventuella strömavbrott. :-))

Här inne i huset har vi utökat djurbeståndet. Lilla Meia har flyttat in. Inget vi hade tänkt oss, men hon har lindat sin lilla svans kring våra hjärtan speciellt Ellens och Elvis-Börje har fullt upp med att fostra henne. Hon kom hit för två veckor sedan med en av de som jobbar på skogsplantagen här bredvid. Hon sprang efter dem och var så kelen, de fick inget gjort för hon stal deras uppmärksamhet. Därför kom de förbi och undrade om det var en av våra kattungar som smitit iväg. Men barnen som har stenkoll på alla våra kattungar kände inte igen henne Vi förstår inte vart hon kommer ifrån men hon kändes väldigt tam redan från början. Det har hänt förr att kattungar blivit dumpade här ute. Vi försökte ha henne i lagårn, men hon passade inte där, hon smet med familjen Johansson hem i deras bil en kväll, för hon är så påhittig och vill helst vara med, hon är ingen lagårdskatt. En morgon skrek hon så mycket att jag kunde inte annat än att ta med henne in. Hon sköter sig galant!

Liten och stor delar matskål och kattlåda utan problem.

Hon är kelen och tålmodig. Ivar har om man säger så inte alltid
den lugna, snälla stilen när han gosar.

I våras satte vi in bergvärme som värmekälla i vårt hus.
Även det en fantastisk uppfinning!
Vi har sedan dess förträngt att vi behövde slänga ut veden som var kvar och
framförallt vedpannan som stått mitt i källaren bortkopplad.
Orken har inte funnits där, men igår kom orken tillbaka.
Rensa och röja. Ivar ska ju alltid "obba", så visst fick han det!

Pannan var väldigt tung, Jörgen och jag lyckades få upp den
 på palldragaren själva och började dra ut den,
Då gippade den till och lutade lite väl mycket mot ena väggen.
 Både Jörgen och jag han tänka några väl valda ord men sa inget.....
Det gjorde däremot vår lille medhjälpare...He**ete! ropar han högt och ljudligt.
Vi bara stod och höll oss för skratt, det kom så klockrent.
Vi får passa oss just nu för han snappar allt!

Pannan har gjort sitt och det behövdes 3,5 man för att få ute den!
Olof, Jörgen, Fredrik och han som kan allt Ivar.
Så är ni lite uppdaterade igen, så lever livet med oss i Istad. Nu vill vi ha några sköna sista dagar på sommarlovet. Ha det gott alla läsare! //Anna


torsdag 11 augusti 2011

En liten hälsning från oss i lagårn!

Vi har det bra här i lagårn. I går tog vi in 13 kor till i robotgruppen alltsom allt är det nu 67 kor här. Kvar i gropgruppen finns ett gäng med, knepiga juver, några som ska sinas av och några som ska gå till slakt. Ett tiotal till ska in här och sen fyller det på med nya kalvningar av både kvigor och äldre kor. Det rullar på bra! Nu har vi varit igång i en vecka och det har gått förvånansvärt bra. Vi har ett par kor som vill ha lite handpåläggning för att ta klivet in i roboten och en del behöver vi vissla lite på. Vissla har vi alltid gjort i gropen så det är visst startsignal för dem att gå och bli mjölkade. Inga svåra larm heller och de två som varit har vi kunnat lösa själva!

I övrigt har vi haft flera dagar med barn som sovit över här eller att våra barn sovit borta. I natt var första natten på nästan en vecka som vi var samlade hela familjen utan extra barn. Det är mysigt att barnen har så många vänner, men skönt att bara vara vi ensamma oxå. Vädret är lite knepigt det går varken att bada eller att tröska. Svårt ibland att hålla barnen sysselsatta när vi själva måste jobba. Så vi får se hur det blir idag. Idag ska vi hacka en mosse med vårkorn med vallinsådd det är så mycket svinmållor i så, Jörgen vill inte hacka, själv utan vi har lejt in Farmac som kommer med sin speciella hack. Det är ingen stor areal men det tar sin lilla tid ändå.

Jag sitter vid robotdatorn och skriver idag, därför blir det ett inlägg utan bilder. Lite trist men det kommer fler :-)
Ha det gott alla läsare! // Anna

måndag 8 augusti 2011

En natt med flera timmars sömn........

I natt har Jörgen och jag sovit i mer än 4 timmar. Det känns väldigt skönt, igår var jag som en zombie, nästan febrig för att jag sovit alldeles för lite den senaste veckan. Nu har lugnet lagt sig i robotgruppen i lagårn. Vi har en handfull med kossor som vill ha en klapp på rumpan för att ta steget in i roboten. De är så vana vid att vi pratar med de och ger dem en puff framåt för att gå in i gropen så de vill fortfarande ha det så. Det kommer nog snart. Annars går det över förväntan.:-) En del ungkor har en besöksfrekvens som är enorm. De kollar läget många, många gånger per dag. En av dem mjölkades 3,7 gånger igår och hade 13,5 i avvisningar. Då är man som ko sugen på mat och att bli mjölkad.

Systemet funkar kanon, vi har haft två larm, en gång att det var för långt mellan kobesöken och ett där det gått hål på en luftslang. Båda var snabbt fixade! Det känns skönt att se att det funkar så smidigt, det verka lovande för framtiden.

Som sagt man blir trött av att köra igång med robotmjölkning. Tjabo han låg i grushögen utanför robotarna hela första dagen. Det var precis så jag kände mig igår. Helt utslagen. Men idag är vi på G igen!
Ha en skön måndag! // Anna

torsdag 4 augusti 2011

Vårt STORA TACK!

Vill börja detta inlägg med att Tacka alla som har hjälpt oss på alla möjliga sätt de senaste tre dagarna. Matlagning, barnpassning, juverinställningar, koputtning och sällskap! Vi inser att vi har ett väldigt stort och gott nätverk runt oss, som finns där när det behövs som mest. Ett extra tack till Ulrika, Fredrik, Elaine, Martin, Lotta och Mattias som var här hos oss igår kl 06 för att hjälpa oss trä om halsbanden. Utan er hade vår "riktiga" uppstart aldrig blivit så harmonisk. Jag är också väldigt glad för att vi har otroligt coola kor. Deras nyfikenhet och vilja är fantastisk. Några har vi fått tampas lite med, men vi ser redan nu efter ca 36 timmar att det flyter på väldigt bra i gruppen. Vi har skolat in 49 kor i robotarna. Vi har ungefär lika många kvar i gruppen som mjölkas i gropen. De ska vi ta in nu efterhand som vi ser att det funkar.

Som sagt gårdagen flöt fantastiskt. Vi har fått många sms, mail och kommentarer kring vårt problem med transpondrarna. Vi var inte så unika som vi trodde. Men vad jag vet idag så ska vi byta ut alla våra transpondrar mot nya. Robotgruppen på Facebook är en suverän källa för oss robotbönder, där man får snabb respons. Tack även till er för allt stöd.

Känns som om jag hållit tal inför publik!:-))

Gårdagen bestod av juverinställningar och koputtning. Allt gick galant fram till ca 22.45 då kommer Jörgen in och hämtar mig, när jag lagt alla barnen, då har robotarmen i 2:an fastnat. Den är kvar i mjölkningsläge. Vi testar att stänga av roboten, men inget händer. Vi ringer till vår tålmodige servicekille Andreas och han lotsar oss vidare. Inget hjälper. Vi bestämmer att han ska sova och sen komma till oss tidigt idag istället. Vi puttade kor fram till 02.00, det blev ju inte samma rörelse i stallet när den stod still. När han kom idag så var det ett nätverkskort i robotarmen som gått sönder. Han hämtade ett nytt och sen var allt igång igen.

Idag har lite rutiner fallit på plats, tankbilen har hämtat för först gången, disktider justerats, filterbyten mm. Livet som robotbönder känns bra!!

Våra bröder trär halsband!

Rena juver blir det.

Mätt, mjölkad och glad!
Dax för en tur till ut i lagårn innan nattsömnen. Ha det gott alla läsare! //Anna

onsdag 3 augusti 2011

Vi är UNIKA!

Olof fick mota kossorna för de var så ivriga, när de sista kollerna gjordes.
Livet som robotbonde är "lätt" i stolen:-))
Visst är det härligt att vara unik, men ibland kan önska att allt bara var "vanligt" Vi nosade på att vara robotbönder igår. Allt gick enligt planen. Kossorna var så nyfikna och stod på kö för att få testa maskinerna. När allt går igång och vi tänker Jippie! Då händer det märkliga.
Som sagt korna är inne i robotarna, men de går inte att identifiera. Det kommer upp helt andra nr från respondrarna. Mycket konstigt. Korna går in och släpps ut lika snabbt. Vi kollar inställningar. Servicekillen Andreas ringer kors och tvärs för att få en lösning. Inga svar ges. Aldrig hänt tidigare. Vi är först! Jippie igen! Vi åker till en granne och lånar en responder. Den funkar klockrent. Vi börjar ana att alla våra är kass. Nya fixas från Skåne. Det tar sin lilla tid att köra så de kom sent igår kväll. Innan vi gav upp mjölkade vi 3 kor i roboten med lite manipulerande av nummer. Det gick kanon,alltså funkar robotarna. Nu ska vi ut och trä om alla halsband. Vi har kallat hit släkt och vänner för att få det att funka. Om några timmar ska vi vara på G igen. Om ngn annan har råkat ut för detta vore det kul att få veta skriv gärna en kommentar! Vi hörs!//Anna

måndag 1 augusti 2011

I morgon KÖR vi!

Tisdagen den 2 augusti 2011 kommer alltid att finnas i våra minnen som så många andra viktiga datum i vårt liv. I morgon startar vi robotmjölkningen. Vi mjölkar alla kor som vanligt på morgonen, sedan kommer tankbilen och hämtar mjölken. Efter det ska ledningarna till tanken kopplas om för att passa ihop med bufferttanken. När allt är kopplat och klart så är det dags för robotarna. Spännande och härligt men samtidigt lite läskigt...........

Ni som vill träffa oss de närmaste dagarna får väl komma och kolla i lagårn ifall vi sover eller är vakna, man har hört så många olika historier om hur det funkar. Vi får se!

Jag hoppas kunna fota och filma för att lägga upp här sen. Så snart tiden finns. Ni vet var jag är ifall det dröjer med inlägg ett tag.:-))

Ha det gott alla läsare!// Anna