fredag 29 april 2011

Det blåser i träden idag!


Här i Istad har vi ju en vindkraftspark, 5 verk som har snurrat sedan april 2007. Nu byggs det en förlängning på raden med 3 verk. Ett av dessa verk blir ett andelsverk, där du kan köpa andelar. Gå in på Istad Wind Power Management och läs om det nya projektet Norrby Vind AB.

Anna

Betongsågning i väggen!

Vilka maskiner det finns! Att såga upp ett hål i väggen gick galant, klingan på sågen var stor och det behövdes. Nu har korna ett utkiks hål i väggen. De är väldigt avundssjuka på sinkorna och kvigorna som strosar omkring ute på betet. Men det är snart deras tur.

 I natt flyttade jag och Emilia över våra dvärghöns till de stora hönsen. Vilket kackel det var på de tre tupparna. hönorna var coola. Idag har det varit små dispyter mellan de olika gängen, men det brukar ebba ut. Ellens tupp Pinkeliponk han tror att han är störst i hönsgården, han är så kaxig men väldigt snygg. Om det är ngn som behöver en fin tupp så har vi några att välja på. Vi har två ölänska dvärgtuppar och en orpingthon tupp till salu eller för byte. Hör gärna av er.

Våra små kycklingar är nu en månad och inte så här små och duniga. Ska bli spännande och se hur många hönor det är av de fem, brukar ju bli väldigt många tuppar!

Ni kommer att få se många hönsbilder här fram över, det är jag säker på.

Ha en trevlig Valborgshelg!
Anna
                                             

tisdag 26 april 2011

Nu är det kväller...

Alla sova på denna gård endast mamman är vaken. Ja, en liten stund till iallafall. Dagen har varit hektisk och intressant. Inser att det är så många moment i alla byggnationer som inte jag har tänkt på (är ju ingen ingenjör) men man lär sig alltid ngt nytt. Idag har vi 120 platser i vårt stall, när gropen så småningom inte behövs, ska vi gör 20 liggbås till. Nu under byggets gång är jag glad att vi inte har fullbelagt. Korna tittade bedjande på oss när vi stängde av dem i bara ena delen av stallet. Det såg ut som om de sa "rör inte våra platser"! de är snälla och har inte ställt till med ngt fuffens.
 Innertaket i den gamla delen är borttaget idag. Den stora liften gör att de kan jobba underifrån utan att klättra på ställningar, fiffigt! Vilket ljusinsläpp det blev! Båsen på den här sidan har vi montera bort idag. Väggen ska flyttas ut och betonggolvet ska sågas bort för att göra plats för robotarna. Betongsågarkillen har öppnat en dörr i väggen på norrsidan för att vi ska få ett nytt utsläpp till betet. Vilka maskiner det finns!
Nu ropar John Blund på mig!
Vi hörs snart igen.......


Allt på en gång!

Idag händer här grejer, innertaket tas ner i stallet, betongskärningav golv och väggar och inredning skruvas bort. Tur att farmor finns nära när de små inte kan vara på förskolan idag. Magsjuka har de varit hela bunten hela påsken.  Nu är det lunchdags. Foton och mer kommer till kvällen!
Anna

Nybygget!

Vi har precis börjat vår tillbyggnad av ladugården, vi ska få plats med två Lely robotar. En spännande tid väntar oss. Just nu rivs det för fullt, kossorna har än så länge tagit det med ro. Första steget var att flytta en fodersilo. En bil från Antes kom och lyfte den så galant med en enda sväng över bilen.
I bakgrunden ser man den delen
     av lagårn som ska byggas till.           
Nybygget kommer att gå fram till den silon som står kvar. Elvira som är fem år tyckte att det är ju inte så mkt som ska göras, så hon sa till mig, när jag lämnade henne på förskolan första dagen som de rev i det gamla, "Mamma, är de färdiga när du hämtar mig kl fyra". Härligt med barns tidsperspektiv!
Till höger ser ni när taket har plockats av. Den låga delen av stallet byggdes 1994. Lösdrift med 68 liggbås och en dubbel 8 mjölkgrop. Den höga delen av stallet byggdes till 2005. Den rymmer både koplatser och en ungdjursdel. Nu ska förlängningen bli fram till silon som står kvar.

Hoppas ni vill följa vårt bygge och annat här på gården!

Vi hörs!
Anna

måndag 25 april 2011

Ett försök till blogg!

Livet här i Istad känns så härligt att jag vill dela med mig av det. Nu ska jag se till att lära mig hur det här programmet funkar. Jag hoppas att mina rader ska komma andra till glädje. Vi hörs Anna